De Voorzieningenrechter
De Voorzieningenrechter in het bestuursrecht is er voor alle Rijksoverheden. Heb je een probleem met de overheid, ligt er vrijwel altijd bezwaar open en kun je na dit bezwaar en de beslissing waar je het niet mee eens bent, naar de Voorzieningenrechter.
De overheid is bij veel mensen bekend als gemeente, Rijksoverheid en de Belastingdienst. Maar wist je dat het CJIB, het CAK en zelfs de Huurcommissie onder verschillende ministeries vallen? Voor het CJIB is bijvoorbeeld de minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk en voor het CAK de minister van Binnenlandse Zaken. Zo zijn er nog een aantal onderdelen binnen ons Koninkrijk die onder het Bestuursrecht vallen. Dat maakt het procederen wat makkelijker omdat dit sneller dan in het Civiel Recht gaat. Wij mogen als burgers ten slotte van dit bestuursorgaan verwachten dat zij zich gedragen zoals het een bestuursorgaan betaamt. Maar het gaat nog wel eens mis en je niet bij een beslissing neerleggen maar ervoor gaan als je het niet met die beslissing eens bent, is echt niet moeilijk!
Een voorlopige voorziening geeft je de mogelijkheid om de rechter om een tijdelijke maatregel te vragen. Als je bezwaar hebt gemaakt en het bestuursorgaan beslist niet binnen de beslistermijn, stel je ze in gebreke (zie pagina Juridische Zaken) en kun je dan ook direct naar de Rechtbank om een voorlopige voorziening aan te vragen. Je vraagt de rechter dan het bestuursorgaan tot een besluit te dwingen of zelf een besluit op je bezwaar te nemen.
In het Civiel Recht gaat het om conflicten tussen particulieren onderling en tussen particulieren en organisaties. Er is dus nogal een verschil tussen Bestuursrecht en Civiel Recht.
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op!